Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Potrawa z mostka cięlęcego z sosem rakowym (kardynalskim)

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 1 godzina
Gotowanie: 2 godziny

Składniki: 
  • 1½ - 2 kg mostku cielęcego
  • 1 łyżka masła rakowego
  • 20 dag jarzyn (włoszczyzna)
  • 2 jaja
  • 1 łyżka świeżego masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • ½ cytryny
  • 10 sztuk ugotowanych szyjek rakowych
  • przyprawy: sól, cukier do smaku
  • dodatek: ciastka francuskie lub ryż


Sposób przyrządzenia:
  1. Opłukany, czysty mostek cielęcy ugotować wolno z włoszczyzną w niewielkiej ilości wody, starannie szumując.
  2. Po przestudzeniu pokrajać na kawałki razem z kostkami.
  3. Rozetrzeć świeże masło z łyżką mąki pszennej.
  4. Rozprowadzić rosołem, zagotować, włożyć sporą łyżkę masła rakowego, zaprawić dwoma żółtkami.
  5. Zagrzać (nie gotując), włożyć pokrajany mostek, skropić sokiem cytrynowym, zagrzać i wydać na półmisku, przybranym szyjkami rakowymi i plasterkami cytryny.
  6. Obłożyć ciastkami francuskimi, grzankami, albo ugotować ryż, wyłożyć nim formę blaszaną, po zastygnięciu wyrzucić na półmisek blaszany, posmarować jajkiem, obrumienić w piecu, włożyć do środka potrawkę, polać sosem i podawać.

Do potrawy przygotowanej jak w przepisie Potrawa z mostka cielęcego z sosem rakowym, zamiast masła rakowego można włożyć kilka pieczarek pokrajanych i uduszonych z masłem i cebulą, osolić do smaku, opieprzyć i oblać sosem mostek na półmisku. Brzeg półmiska można obłożyć kotlecikami z móżdżków cielęcych i plastrami cytryny.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!