Sposób przyrządzenia:
- Opłukany, czysty mostek cielęcy ugotować wolno z włoszczyzną w niewielkiej ilości wody, starannie szumując.
- Po przestudzeniu pokrajać na kawałki razem z kostkami.
- Rozetrzeć świeże masło z łyżką mąki pszennej.
- Rozprowadzić rosołem, zagotować, włożyć sporą łyżkę masła rakowego, zaprawić dwoma żółtkami.
- Zagrzać (nie gotując), włożyć pokrajany mostek, skropić sokiem cytrynowym, zagrzać i wydać na półmisku, przybranym szyjkami rakowymi i plasterkami cytryny.
- Obłożyć ciastkami francuskimi, grzankami, albo ugotować ryż, wyłożyć nim formę blaszaną, po zastygnięciu wyrzucić na półmisek blaszany, posmarować jajkiem, obrumienić w piecu, włożyć do środka potrawkę, polać sosem i podawać.
Do potrawy przygotowanej jak w przepisie Potrawa z mostka cielęcego z sosem rakowym, zamiast masła rakowego można włożyć kilka pieczarek pokrajanych i uduszonych z masłem i cebulą, osolić do smaku, opieprzyć i oblać sosem mostek na półmisku. Brzeg półmiska można obłożyć kotlecikami z móżdżków cielęcych i plastrami cytryny.
Dodaj nowy komentarz