Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Policzki wołowe z warzywami po warszawsku

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie ok. 2 h

Składniki: 
  • Policzki wołowe 1 kg
  • Wino czerwone 0,5 l
  • Mąka pszenna 0,1 kg
  • Olej rzepakowy 0,1 l
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cebula 2 szt.
  • Marchewka 2 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Seler mały 1 szt.
  • Por 1/4 szt.
  • Korzeń chrzanu 1/2 szt.
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 3 szt.
  • Majeranek gałązka 2 szt.
Sposób przyrządzenia:

Policzki wołowe oprószamy pieprzem, solą i mąką pszenną i smażymy w szerokim garnku na bardzo rozgrzanym oleju, mieszamy, dodając plasterki czosnku i grubo pokrojoną cebulę, czerwone wino i gotujemy kilka minut, a następnie zalewamy wodą do połowy garnka i gotujemy pod przykryciem. Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Warzywa korzenne (marchew, pietruszkę i seler) obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę o grubości 1 cm i dodajemy do gotującego się mięsa. Policzki będą gotowe, gdy w sposób naturalny, podczas gotowania, sos się zagęści.

Alternatywne dodatki: pieczarki lub podgrzybki

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!