Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Policzki cielęce

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie 2 h

Składniki: 
  • Policzki cielęce 1 kg
  • Włoszczyzna 0,5 kg
  • Cebula 0,1 kg
  • Białe wino 0,5 l
  • Szczypiorek 5 g
  • Grzyby (prawdziwki, kurki, ostrygowe) 0,4 kg
  • Ziemniaki 0,6 kg
  • Tymianek gałązki 2 szt.
  • Mleko 0,1 l
  • Masło 0,20 g
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:

Mięso myjemy i oczyszczamy z błon, obsmażamy. Włoszczyznę oczyszczamy. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy winem i bulionem, dodajemy tymianek i gotujemy. Miękkie mięso wyjmujemy, a sos gotujemy do momentu zagęszczenia płynu. Obrane ziemniaki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy, odlewamy wodę i przecieramy, dodajemy mleko i masło, wszystko dobrze mieszając.
Grzyby usmażyć z cebulą i czosnkiem, podlać winem, gdy wino odparuje przyprawiamy solą i pieprzem.
Purée z ziemniaków nakładamy na talerz, układamy smażone grzyby i warzywa, polewamy powstałym sosem i dekorujemy krojonym szczypiorkiem.

Alternatywne dodatki: kasza gryczana, gotowane szparagi

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!