Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Policzek wołowy w winie aroniowym z kaszą gryczaną i kremem z kalafiora

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie 2 h

Składniki: 
  • Marchew 0,2 kg
  • Śmietana 30% 0,2 l
  • Seler korzeń 0,2 kg
  • Pietruszka korzeń 0,2 kg
  • Cebula 0,3 kg
  • Kasza gryczana 0,2 kg
  • Kalafior 0,5 kg
  • Szparagi 0,3 kg
  • Masło zawartości tłuszczu 82% 20 g
  • Wino aroniowe 0,5 l
  • Liść laurowy 5 g
  • Ziele angielski 5 g
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:

Policzki myjemy i oczyszczamy z błon, następnie obsmażamy, warzywa myjemy, obieramy i wszystko przekładamy do garnka, zalewamy winem i bulionem, dodajemy zioła i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godz. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy kostkę masła, przyprawy i mieszamy. Kalafior gotujemy ze śmietaną ok.10 min., miksujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.

Szparagi gotujemy, przekładamy na patelnię, podgrzewamy z kostką masła, przyprawiamy solą i pieprzem. Na talerz układamy kaszę gryczaną i krem z kalafiora, na środek kładziemy policzek wołowy, dekoracyjnie układamy szparagi.

Alternatywne dodatki: gotowana kalarepa

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!