Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Polędwica z boczkiem i rozmarynem górskim podana z kaszą gryczaną

Trudność: 
Czasochłonność: 

Pieczenie 20 min.

Składniki: 
  • Polędwica wołowa 0,8 kg
  • Boczek surowy plastry 0,2 kg
  • Kasza gryczana 0,2 kg
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Marchew 0,4 kg
  • Cukinia 0,5 kg
  • Ser kozi 0,2 kg
  • Masło 0,1kg
  • Rozmaryn górski 2 gałązki
  • Liść laurowy 3 szt.
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz kruszony
Sposób przyrządzenia:

Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu, posypujemy pokrojonym rozmarynem górskim, grubo ziarnistym pieprzem i zawijamy w plastry boczku, a następnie wkładamy na ok. 20 min. do pieca, rozgrzanego do temp. 185oC. Upieczoną polędwicę kroimy w grube plastry takiej grubości, aby można było je ustawić na talerzu.
Kaszę gryczaną smażymy z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i majerankiem, zalewając wodą i doprawiając przyprawami (sól, pieprz kruszony, liść laurowy). Gdy kasza wchłonie całą wodę, przekładamy ją do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i posypujemy startym kozim serem i zapiekamy w nagrzanym piecu. Marchew obieramy i kroimy na pół, to samo robimy z cukinią, a całość kroimy w tzw. łezki, które smażymy na roztopionym maśle, doprawiając do smaku. Ozdabiamy talerz rozmarynem.

Alternatywne dodatki: kasza jaglana, fasolka szparagowa

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!