Pieczenie 20 min.
Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu, posypujemy pokrojonym rozmarynem górskim, grubo ziarnistym pieprzem i zawijamy w plastry boczku, a następnie wkładamy na ok. 20 min. do pieca, rozgrzanego do temp. 185oC. Upieczoną polędwicę kroimy w grube plastry takiej grubości, aby można było je ustawić na talerzu.
Kaszę gryczaną smażymy z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i majerankiem, zalewając wodą i doprawiając przyprawami (sól, pieprz kruszony, liść laurowy). Gdy kasza wchłonie całą wodę, przekładamy ją do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i posypujemy startym kozim serem i zapiekamy w nagrzanym piecu. Marchew obieramy i kroimy na pół, to samo robimy z cukinią, a całość kroimy w tzw. łezki, które smażymy na roztopionym maśle, doprawiając do smaku. Ozdabiamy talerz rozmarynem.
Alternatywne dodatki: kasza jaglana, fasolka szparagowa
Access to this resource on the server is denied!
Dodaj nowy komentarz