Pieczenie 55 min.
Mięso
Polędwicę wolową oczyszczamy z błon (omięsne), następnie płuczemy pod bieżąca wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem, czosnkiem, skrapiamy oliwą. Polędwicę obsmażyć z każdej strony, by uniknąć utraty soków tkankowych, wkładamy do pieca na 10 min. do temperatury 180oC. Po upieczeniu kroimy na plasterki grubości 2 cm i układamy
dwa plastry na talerzu przekładając szparagami.
Ziemniaki zapiekane
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, przekładamy do foremki metalowej. Śmietankę mieszamy z jajami i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową dodajemy do pokrojonych ziemniaków i bardzo dokładnie mieszamy. Ser bursztyn ścieramy na tarce na grubym oczku i posypujemy po ziemniakach. Foremkę z ziemniakami wkładamy do nagrzanego pieca na 45 min. w temperaturze 175oC.
Szparagi
Zielone szparagi myjemy a następnie usuwamy zdrewniałe końcówki. Obieramy kilka centymetrów poniżej główki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i soli przez 10 min.
Alternatywne dodatki: brukselka, kasza jaglana
Access to this resource on the server is denied!
Dodaj nowy komentarz