Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Polędwica wołowa ze szparagami i zapiekanymi ziemniakami

Trudność: 
Czasochłonność: 

Pieczenie 55 min.

Składniki: 
  • Polędwica wołowa 0,6 kg
  • Szparagi 0,4 kg
  • Ziemniaki 0,8 kg
  • Ser bursztyn 0,15 kg
  • Śmietanka 36% 0,2 l
  • Jaja 4 szt.
  • Pieprz młotkowany 1 łyżeczka
  • Rozmaryn 1 gałązka
  • Oliwa 4 łyżki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sól morska do smaku
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
Sposób przyrządzenia:

Mięso
Polędwicę wolową oczyszczamy z błon (omięsne), następnie płuczemy pod bieżąca wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem, czosnkiem, skrapiamy oliwą. Polędwicę obsmażyć z każdej strony, by uniknąć utraty soków tkankowych, wkładamy do pieca na 10 min. do temperatury 180oC. Po upieczeniu kroimy na plasterki grubości 2 cm i układamy
dwa plastry na talerzu przekładając szparagami.

Ziemniaki zapiekane
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, przekładamy do foremki metalowej. Śmietankę mieszamy z jajami i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową dodajemy do pokrojonych ziemniaków i bardzo dokładnie mieszamy. Ser bursztyn ścieramy na tarce na grubym oczku i posypujemy po ziemniakach. Foremkę z ziemniakami wkładamy do nagrzanego pieca na 45 min. w temperaturze 175oC.

Szparagi
Zielone szparagi myjemy a następnie usuwamy zdrewniałe końcówki. Obieramy kilka centymetrów poniżej główki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i soli przez 10 min.

Alternatywne dodatki: brukselka, kasza jaglana

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!