Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Polędwica wołowa z rusztu

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut,
marynowanie: kilka godzin,
pieczenie na ruszcie: 15 minut

Składniki: 
  • około 1½ kg polędwicy wołowej
  • 1 szklanka oliwy
  • sok z 1-2 cytryn (do marynaty)
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • wino czerwone półsłodkie, ciężkie (do marynaty)
  • wódka (dla wzmocnienia marynaty)
  • przyprawy do marynaty: estragon, oregano, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przyrządzenia:
  1. Polędwicę umyć, oczyścić z błon i powięzi.
  2. Zamarynować mięso w zalewie z oliwy i musztardy (ewentualnie w soku z cytryny i przypraw, uprzednio dokładnie wymieszanych), z dodatkiem wina i - dla wzmocnienia smaku - z wódką.
  3. Zamarynowaną polędwicę pozostawić na kilka godzin w chłodzie (w lodówce).
  4. Mięso pokroić na plastry grubości około 1-2 cm.
  5. Smażyć na ruszcie, przewracając na obie strony, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym plastrze mięsa położyć kawałek świeżego masła smakowego.
  6. Podawać z pieczywem, ziemniakami opiekanymi lub pieczonymi, sosami i marynatami.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!