Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania
Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę
Polędwica wołowa z rusztu
Trudność:
Czasochłonność:
Czas przygotowania: 20 minut, marynowanie: kilka godzin, pieczenie na ruszcie: 15 minut
Składniki:
około 1½ kg polędwicy wołowej
1 szklanka oliwy
sok z 1-2 cytryn (do marynaty)
3 łyżki musztardy sarepskiej
wino czerwone półsłodkie, ciężkie (do marynaty)
wódka (dla wzmocnienia marynaty)
przyprawy do marynaty: estragon, oregano, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę umyć, oczyścić z błon i powięzi.
Zamarynować mięso w zalewie z oliwy i musztardy (ewentualnie w soku z cytryny i przypraw, uprzednio dokładnie wymieszanych), z dodatkiem wina i - dla wzmocnienia smaku - z wódką.
Zamarynowaną polędwicę pozostawić na kilka godzin w chłodzie (w lodówce).
Mięso pokroić na plastry grubości około 1-2 cm.
Smażyć na ruszcie, przewracając na obie strony, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym plastrze mięsa położyć kawałek świeżego masła smakowego.
Podawać z pieczywem, ziemniakami opiekanymi lub pieczonymi, sosami i marynatami.
Dodaj nowy komentarz