Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Polędwica wołowa przyprawiona rozmarynem, mus z ziemniaków, smażone kurki z szalotką

Trudność: 
Czasochłonność: 

Marynowanie 2 h

Składniki: 
  • Polędwica wołowa 0,8 kg
  • Ziemniaki 0,6 kg
  • Grzyby kurki 0,3 kg
  • Cebula szalotka 0,1 kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Mleko 0,2 l
  • Oliwa z oliwek
  • Sól do smaku
  • Biały pieprz do smaku
  • Rozmaryn 4 gałązki
  • Czerwone wino aroniowe 0,1 l
Sposób przyrządzenia:

Polędwicę oczyszczamy z błon, dzielimy na kotlety o wadze 0,2 kg, przyprawiamy rozmarynem i pozostawiamy na 2 godziny. Mięso grillujemy na patelni, podlewając winem aroniowym, a następnie pieczemy przez 8 min. w piekarniku w temperaturze 130oC. Po wyjęciu z pieca, do powstałego sosu dodajemy masło i redukujemy do gęstej konsystencji. Ziemniaki ugotowane i ostudzone przecieramy dodając mleko i masło, a następnie mikserem wtłaczamy oliwę. Kurki smażymy z szalotką i czosnkiem, podlewamy odrobiną wina i doprawiamy do smaku. Mus z ziemniaków nakładamy na talerz i pociągnięciem łyżki rozprowadzamy po talerzu. Układamy stek i posypujemy smażonymi grzybami, dekorujemy rozmarynem.

Alternatywne dodatki: grillowane warzywa

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!