Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Plastry wołowiny z rukolą, serem zagrodowym, gruszką konferencją i dressingiem z orzechów

Trudność: 
Czasochłonność: 

30 min

Składniki: 
  • Polędwica wołowa 0,4 kg
  • Sałata rukola 0,3 kg
  • Ser zagrodowy 0,2 kg
  • Gruszka konferencja 0,3 kg
  • Mieszanka orzechów (pinia, laskowe i włoskie) 0,1 kg
  • Ocet balsamiczny 50 ml
  • Miód 50 g
  • Cytryna 1 sztuka
  • Olej rzepakowy 0,2 l
  • Oliwa 0,05 l
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:

Mięso należy pokroić na plastry, przyprawić pieprzem i usmażyć z każdej strony.
Po usmażeniu przyprawiamy solą morską i skrapiamy oliwą.
Sałatę należy oczyścić i umyć, gruszkę pokroić na cząstki, ser połamać na kawałki.
Aby przygotować dressing do sałaty, zalewamy orzechy wrzątkiem, oczyszczamy je i miksujemy z octem, miodem i sokiem z cytryny. Miksując dodajemy olej do uzyskania gęstej konsystencji. Mieszamy sałatę z dresingiem i układamy na głębokim talerzu, następnie ser, cząstki gruszki, potem rozkładamy kawałki polędwicy wołowej, posypując wszystko orzechami.

Alternatywne dodatki: pieczywo czosnkowe

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.