Wyrabianie ciasta 10 min.
Włoszczyznę myjemy, oczyszczamy, kroimy, następnie mielimy, mieszamy z mięsem oraz posiekanym czosnkiem i chilli, dodajemy rodzynki i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Rozrabiamy ciasto z mąki, jajka i ciepłej wody oraz soli do smaku, rozwałkowujemy na cienkie płaty, podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki
lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasto wyrabiać 10 min. Z farszu formujemy kulki i rozkładamy na wyciętych krążkach z ciasta, sklejamy brzegi i gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 min., następnie smażymy na gorącej patelni w oleju z dodatkiem masła. Cebulę kroimy i przesmażamy na patelni, zalewamy białym winem, odparowujemy, zalewamy łyżką bulionu i dodajemy kostkę masła, wrzucamy obsmażone pierogi i chwilę podgrzewamy. Podajemy posypane natką pietruszki.
Alternatywne dodatki: sałatka z białej kapusty
The document has been permanently moved.
Dodaj nowy komentarz