Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Pierogi z mięsem wołowym na ostro z rodzynkami

Trudność: 
Czasochłonność: 

Wyrabianie ciasta 10 min.

Składniki: 
  • Mięso wołowe mielone 0,8 kg
  • Marchew 0,2 kg
  • Seler korzeń 0,2 kg
  • Pietruszka korzeń 0,1 kg
  • Cebula 0,4 kg
  • Natka pietruszki 20 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Chili 1 szt.
  • Mąka 0,5 kg
  • Jajko 1 szt.
  • Liść laurowy 5 g
  • Ziele angielskie 5 g
  • Masło 0,1 kg
  • Olej rzepakowy 0,2 l
  • Wino białe 0,2 l
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:

Włoszczyznę myjemy, oczyszczamy, kroimy, następnie mielimy, mieszamy z mięsem oraz posiekanym czosnkiem i chilli, dodajemy rodzynki i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Rozrabiamy ciasto z mąki, jajka i ciepłej wody oraz soli do smaku, rozwałkowujemy na cienkie płaty, podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki
lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasto wyrabiać 10 min. Z farszu formujemy kulki i rozkładamy na wyciętych krążkach z ciasta, sklejamy brzegi i gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 min., następnie smażymy na gorącej patelni w oleju z dodatkiem masła. Cebulę kroimy i przesmażamy na patelni, zalewamy białym winem, odparowujemy, zalewamy łyżką bulionu i dodajemy kostkę masła, wrzucamy obsmażone pierogi i chwilę podgrzewamy. Podajemy posypane natką pietruszki.

Alternatywne dodatki: sałatka z białej kapusty

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.