Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Pierożki z duszonego mięsa z żeber wołowych w sosie z lubczyka

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie 120 min.

Składniki: 
  • Szponder z kością 2 kg
  • Marchew 0,5 kg
  • Seler korzeń 0,5 kg
  • Pietruszka korzeń 0,5 kg
  • Lubczyk natka 0,2 kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Mąka 0,5 kg
  • Jajko 1 sztuka
  • Ser rubin 0,1 kg
  • Liść laurowy 5 g
  • Ziele angielskie 5 g
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:

Szponder i włoszczyznę myjemy i oczyszczamy, cebulę przekrojoną na pół przyrumieniamy na patelni, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godz. Mięso po ugotowaniu oddzielamy od kości, warzywa wyjmujemy z bulionu, wszystko kroimy i mielimy, dodajemy kremowy serek, sól i pieprz do smaku.

Robimy ciasto z mąki, jajka i ciepłej wody oraz soli do smaku, rozwałkowujemy na cienkie płaty podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji, ciasto wyrabiamy przez 10 min. Z farszu formujemy kulki i rozkładamy na rozwałkowanym cieście, a następnie przykrywamy kolejną warstwą ciasta, dobrze dociskając aby miedzy warstwami nie było powietrza, sklejamy brzegi i gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 min. Liście lubczyka i czosnek miksujemy, na patelni zagotowujemy śmietanę, dodajemy zmiksowaną pastę i zagotowujemy, wrzucamy masło. Pierożki podajemy z tartym serem rubin.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.