Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Pieczony rostbef z grzybami i kaszą kus kus

Trudność: 
Czasochłonność: 

Pieczenie 50 min.

Składniki: 
  • Rostbef bez kości 0,8 kg
  • Grzyby prawdziwki 0,3 kg
  • Kasza Kus Kus 0,2 kg
  • Ser oscypek 0,1 szt.
  • Masło 2 łyżki
  • Mleko 0,2 l
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Oliwa 3 łyżki
  • Musztarda 3 łyżki
  • Majeranek 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Sól
  • Pieprz kruszony
Sposób przyrządzenia:

Rostbef myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy marynatą przygotowaną z musztardy, oliwy, czosnku, posiekanego majeranku, soli i kruszonego pieprzu. Mięso wkładamy do pieca nagrzanego do temp. 180oC na ok. 50 min. i po upieczeniu kroimy w plastry.
Oczyszczone i umyte grzyby myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle z cebulą pokrojona w kostkę i czosnkiem, pokrojonym w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem, pod koniec dodajemy dużo posiekanej natki. W garnku gotujemy wodę z solą i pieprzem, wsypujemy kaszkę kus kus i energicznie mieszamy, po kilku minutach odkładamy w ciepłe miejsce, by kasza wchłonęła wodę. Dodajemy drobno starty ser oscypek i wykładamy łyżką na talerz.

Alternatywne dodatki: buraczki w miodzie, kasza jaglana z natką pietruszki.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.