Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Pieczona wołowina z sałatką ze szczawiu i purée z gruszki

Trudność: 
Czasochłonność: 

Pieczenie 1h.

Składniki: 
  • Wołowina zrazowa 1 kg
  • Boczek plasterki 0,2 kg
  • Szczaw 0,1 kg
  • Kurki 0,1 kg
  • Cebula 1 szt.
  • Pomidorki wiśniowe 0,05 kg
  • Gruszka 4 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Ziemniak duży 1 szt.
  • Śmietanka 36 % 0,15 l
  • Oliwa 2 łyżki
  • Masło 6 łyżek
  • Sól morska gruboziarnista
  • Jałowiec, ziele angielskie
  • Pieprz młotkowany
Sposób przyrządzenia:

Mięso należy umyć, osuszyć i wyrównać, obcinając boczne okrawki mięsa. Mięso nacieramy młotkowanym pieprzem, pokruszonym jałowcem i zielem angielskim, oprószamy solą i układamy w brytfannie, na nim plasterki boczku, całość polewamy roztopionym masłem. Wkładamy do pieca nagrzanego do temp. 170oC i pieczemy ok. 1 godz. Po upieczeniu kroimy w plasterki.

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy obrane gruszki (bez gniazda nasiennego), obraną i pokrojoną w plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka. Doprawiamy solą i cukrem i gotujemy do rozgotowania warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę, masło i 2 łyżki oliwy, a następnie miksujemy na gładką masę. Sałatkę ze szczawiu przygotowujemy wkładając do miski umyty szczaw, przesmażone z cebulą kurki, pokrojone na pół plasterki cebule i pokrojone pomidorki czereśniowe. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy kruszonym pieprzem.

Alternatywne dodatki: kapusta z kminkiem, kluski śląskie

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!