Pieczenie 1h.
Mięso należy umyć, osuszyć i wyrównać, obcinając boczne okrawki mięsa. Mięso nacieramy młotkowanym pieprzem, pokruszonym jałowcem i zielem angielskim, oprószamy solą i układamy w brytfannie, na nim plasterki boczku, całość polewamy roztopionym masłem. Wkładamy do pieca nagrzanego do temp. 170oC i pieczemy ok. 1 godz. Po upieczeniu kroimy w plasterki.
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy obrane gruszki (bez gniazda nasiennego), obraną i pokrojoną w plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka. Doprawiamy solą i cukrem i gotujemy do rozgotowania warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę, masło i 2 łyżki oliwy, a następnie miksujemy na gładką masę. Sałatkę ze szczawiu przygotowujemy wkładając do miski umyty szczaw, przesmażone z cebulą kurki, pokrojone na pół plasterki cebule i pokrojone pomidorki czereśniowe. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy kruszonym pieprzem.
Alternatywne dodatki: kapusta z kminkiem, kluski śląskie
The document has been permanently moved.
Dodaj nowy komentarz