Marynowanie 12 h
Pieczenie 120 min.
Mięso, po umyciu i oczyszczeniu z błon (omięsnych), nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i pokruszonymi przyprawami: kminkiem, zielem angielskim, jałowcem oraz pieprzem, liśćmi laurowymi i solą, nacieramy olejem rzepakowym i odstawiamy w chłodne miejsce jedną noc.
Mięso obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni, pod koniec dodając 2 łyżki masła, następnie układamy na folii aluminiowej, polewamy olejem i masłem z patelni, dodajemy kilka listków szałwii. Mięso zawijamy w folii i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180oC na ok. 120 minut. Podczas pieczenia mięso obracamy, by z każdej strony dobrze się upiekło. Po upieczeniu kroimy na grube plastry. Kapustę białą kroimy w kwadraty 1 cm, cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w grubą kostkę. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w grubą kostkę. Do rozgrzanego garnka wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy cebulę z pokrojonym czosnkiem, dodajemy kapustę i pomidory, chwilę dusimy i posypujemy kminkiem, pieprzem i solą. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
Alternatywne dodatki: kasza gryczana, buraczki w miodzie
The document has been permanently moved.
Dodaj nowy komentarz