Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Pieczeń wołowa podana na kapuście z kminkiem

Trudność: 
Czasochłonność: 

Marynowanie 12 h
Pieczenie 120 min.

Składniki: 
  • Wołowina zrazowa dolna 1 kg
  • Kapusta biała 1/4 główki
  • Pomidor 1 szt.
  • Listki szałwii 4 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Kminek 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie 5 ziaren
  • Liść laurowy 3 szt.
  • Jałowiec 2 ziarna
  • Olej rzepakowy 6 łyżek
  • Masło 2 łyżki
Sposób przyrządzenia:

Mięso, po umyciu i oczyszczeniu z błon (omięsnych), nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i pokruszonymi przyprawami: kminkiem, zielem angielskim, jałowcem oraz pieprzem, liśćmi laurowymi i solą, nacieramy olejem rzepakowym i odstawiamy w chłodne miejsce jedną noc.

Mięso obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni, pod koniec dodając 2 łyżki masła, następnie układamy na folii aluminiowej, polewamy olejem i masłem z patelni, dodajemy kilka listków szałwii. Mięso zawijamy w folii i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180oC na ok. 120 minut. Podczas pieczenia mięso obracamy, by z każdej strony dobrze się upiekło. Po upieczeniu kroimy na grube plastry. Kapustę białą kroimy w kwadraty 1 cm, cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w grubą kostkę. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w grubą kostkę. Do rozgrzanego garnka wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy cebulę z pokrojonym czosnkiem, dodajemy kapustę i pomidory, chwilę dusimy i posypujemy kminkiem, pieprzem i solą. Dusimy pod przykryciem kilka minut.

Alternatywne dodatki: kasza gryczana, buraczki w miodzie

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.