Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Pieczeń wołowa huzarska duszona

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania mięsa
Pieczenie: 2-3 godziny
Duszenie: do 1 godziny

Składniki: 
  • 1 kg wołowiny (krzyżówka środkowa)
  • 2 łyżki świeżego masła
  • 2 średnie pieczone cebule
  • 1-2 łyżki tartego chleba razowego
  • 1 jajko (żółtko) kurze
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
  • zaprawa do mięsa:
  • 1/3 szklanki octu 10%, łyżka  przypraw korzennych zaparzonych w szklance wrzącej wody
Sposób przyrządzenia:
  1. Dojrzały element mięsa, z zaprawy octowo-korzennej, natrzeć właściwą ilością soli i pieprzu.
  2. Piec, polewając masłem klarowanym, aż do zrumienienia i miękkości przez około 2-3 godziny.
  3. Przygotować nadzienie, mieszając dokładnie utartą pieczoną cebulę, tarty chleb razowy (pieczony tradycyjnie na zakwasie), 2 łyżki świeżego masła, 1 żółtko, sól i pieprz. Nadzienie wyrobić do konsystencji ciasta.
  4. Pieczeń naciąć w plastry o grubości ok.1,5 cm, zwracając uwagę, by nie przeciąć całej pieczeni (nacinać kawał pieczeni nie do końca).
  5. Pieczeń przełożyć do naczynia, w którym będzie duszona.
  6. W nacięcia między plastrami pieczeni włożyć wcześniej przygotowane nadzienie. Całość obwiązać bawełnianym sznurkiem (jak baleron).
  7. Podlać sosem z pieczenia, ewentualnie uzupełniając go bulionem mięsnym lub rosołem.
  8. Naczynie przykryć. Mięso dusić przez dłuższą chwilę aż do połączenia się smaków (przez ½-1 godziny). Sos zasypać tartym razowym chlebem.
  9. Podawać z ziemniakami, z kwaszoną kapustą, ogórkami lub marynatami, sałatami, surówkami.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!