Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Pieczeń wołowa

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 30 minut
Pieczenie: do 3 godzin

Składniki: 
  • 1 kg mięsa wołowego (np. zrazówki)
  • 20 dag słoniny lub podgardla wieprzowego
  • kilka grzybków suszonych
  • 20 dag włoszczyzny (por, seler-korzeń, pietruszka-korzeń, marchew)
  • 2 średnie cebule
  • ½ główki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony (do smaku)
Sposób przyrządzenia:
  1. Rozetrzeć z solą kilka ząbków czosnku, posypać grubo mielonym pieprzem. W tak przygotowanych przyprawach utarzać pokrojoną, mocno schłodzoną słoninę.
  2. Ładny kawał mięsa na pieczeni zrazową dobrze zbić drewnianym tłuczkiem. Osolić. Naszpikować mięso przygotowaną słoniną.
  3. Na dno brytfanki położyć kilka plasterków podgardla wieprzowego lub słoniny. Następnie wkroić: cebulę, plastry marchwi, pietruszki i selera, wrzucić kilka pokruszonych grzybków suszonych.
  4. Do brytfanki włożyć mięso i pokryć cienkimi plasterkami podgardla wieprzowego, przyszpilając je do mięsa wykałaczkami.
  5. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (240° C) i chwilę zapiec pieczeń. Dodać ½ szklanki wody lub piwa.
  6. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 140° C, ewentualnie zakryć brytfannę pokrywą i wolno piec do 3 godzin. Od czasu do czasu mięso skrapiać powstającym sosem pieczeniowym.
  7. Pod koniec pieczenia można zasypać tartym żytnim razowym chlebem.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.