Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Pieczeń cielęca duszona

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 10 minut
Smażenie: 10 minut
Duszenie: 1-1,5 godziny

Składniki: 
  • 1 kg cielęciny (mięso z udźca - frykanda, łopatka, mostek)
  • mała porcja włoszczyzny (1 marchewka, 1 pietruszka, ¼ selera)
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 średnie cebule.
  • 2-3 łyżki masła klarowanego lub dobrej oliwy
  • 1 łyżka masła świeżego
  • 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso wstępnie oczyścić z powięzi i natrzeć solą roztartą z czosnkiem. Oprószyć mąką.
  2. Zrumienić na dobrym tłuszczu, na mocnym ogniu, na rumiano.
  3. Dodać pokrojone warzywa, zgnieciony czosnek, cebulę i łyżkę świeżego masła oraz kilka łyżek wody.
  4. Dusić bardzo powoli, na małym płomieniu do miękkości cielęciny.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.