Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Ozorki cielęce gotowane

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut,
Gotowanie: 1,5 godziny

Składniki: 
  • 1 kg ozorów cielęcych
  • 1 porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • przyprawy: sól - do smaku, ziele angielskie – ziarno, liść laurowy
Sposób przyrządzenia:
  1. Ozory cielęce oczyścić i umyć.
  2. Włożyć do wrzącego wywaru z włoszczyzny.
  3. Ugotować do miękkości.
  4. Miękkie ozory wyjąć z wywaru. Ostudzić. Zdjąć skórę.
  5. Mięso pokroić na skośne plastry o grubości  ok. 2-2,5 cm.
  6. Pokrojone mięso podgrzać do wrzenia  w bulionie lub w rosole.
  7. Podawać z sosami: chrzanowym lub myśliwskim, ziemniakami z wody lub tłuczonymi, utartym chrzanem lub ćwikłą.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.