Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Ozór wołowy gotowany w szarym sosie

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: moczenie ozora: 3 godziny,
Gotowania ozora i odparowanie wywaru: 2,5 godziny,
Gotowanie sosu: 30 minut

Składniki: 

Składniki sosu szarego:

  • 2 łyżki masła
  • ½ litra odparowanego wywaru warzywno-mięsnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kieliszek wina czerwonego
  • 1 mała cebula
  • 5 dag rodzynków
  • 3 dag migdałów
  • 1 cytryna
  • przyprawy: sól, pieprz, miód, mielone goździki, zmielony suchy piernik

Składniki potrawy „Ozór wołowy gotowany”:

  • 1 ozór wołowy
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 średnie cebule
  • 1 porcja włoszczyzny (por, marchewka, pietruszka, seler)
  • przyprawy: sól, cukier, pieprz, ziele angielskie, goździki

Sposób przyrządzenia:
  1. Ozór wołowy oczyścić, umyć.
  2. Ozór surowy włożyć do naczynia (najlepiej szklanego lub kamiennego) i zalać, zakwaszoną octem, zimną wodą. Pozostawić na około 3 godziny.
  3. Włoszczyznę oczyścić, umyć zimną wodą, pokroić na podłużne kawałki.
  4. Do garnka włożyć wymoczony ozór, zalać wrzącą wodą,  osolić, dodać szczyptę cukru (dla równowagi smaków) i zagotować.
  5. Do gotującego się ozora włożyć włoszczyznę, cebulę naszpikowaną goździkami i przyprawy. Delikatnie gotować do miękkości ozora (przez około 2 godziny).
  6. Ozór wyjąć z wywaru, obrać ze skóry.
  7. Wywar przecedzić i zagęścić odparowując do około pół litra.
  8. Masło zrumienić z drobno posiekaną cebulą.
  9. Wymieszać z mąką rumianą (ewentualnie z dodatkiem szczypty zmielonego piernika, mielonych goździków), rozprowadzić zagęszczonym wywarem mięsnym, zagotować.
  10. Dodać  sparzone rodzynki i sparzone, obrane i pokrojone w słupki migdały.
  11. Dodać do smaku miód, sól, pieprz, sok z cytryny, wino czerwone (o ile jest).
  12. Ugotowany ozór wołowy pokroić w plastry, zalać sosem polskim szarym, podgrzać i wydawać na przykład z ziemniakami oraz surówkami, sałatami lub kiszonym ogórkiem.


Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.