Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Opiekana ligawa z ogórkiem, rzodkiewką i miodem

Trudność: 
Czasochłonność: 

Marynowanie 15 min.
Pieczenie 90 min.

Składniki: 
  • Ligawa 1 kg
  • Ogórek 1 szt.
  • Rzodkiewki 1 pęczek
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Pomidorki czereśniowe 0,1 kg
  • Miód 3 łyżki
  • Cytryna 1/2 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 4 szt.
  • Ser polski, np. bursztyn 0,05 kg
  • Oliwa 5 łyżek
  • Musztarda 3 łyżeczki
  • Koper 1 gałązka
  • Sól
  • Pieprz kruszony
 
 
 
Sposób przyrządzenia:

Marynowanie
Mięso, umyte i oczyszczone z błon (omięsnych), marynujemy w następujących przyprawach:
posiekany czosnek, pokruszony pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, następnie skrapiamy oliwą i dodajemy 2 łyżki musztardy i 1 łyżkę płynnego miodu. Odkładamy w chłodne miejsce na 15 min.
Pieczenie
Pieczemy w foliowym rękawie w piekarniku rozgrzanym do temp. 1850C przez ok. 90 minut.
Sos musztardowo miodowy z koperkiem
W mikserze umieszczamy oliwę, musztardę, sok z cytryny, rozpuszczony miód i miksujemy na puszysty sos, wlewamy do miski i dodajemy posiekany koper.
Na talerzu
Cienko pokrojone plasterki ligawy układamy przy brzegach talerza, pośrodku układamy drobno pokrojone warzywa i całość polewamy sosem i posypujemy startym serem.

Alternatywne dodatki: sos jogurtowo-koperkowy, grzanki ziołowe

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.