Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Ogony z polędwicy wołowej z purre z gruszki i sałatką z cykorii i oscypka

Trudność: 
Czasochłonność: 

Pieczenie 10 min.

Składniki: 
  • Polędwica wołowa 0,8 kg
  • Gorczyca 2 łyżki
  • Gruszki 1 kg
  • Wino białe 1 szklanka
  • Pietruszka 0,2 kg
  • Śmietanka 36% 0,1 l
  • Masło 2 łyżki
  • Cykoria 2 szt.
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Pomidory 1 szt.
  • Oscypek 0,1 kg
  • Oliwa 4 łyżki
  • Cukier 1 łyżka
  • Sól morska
  • Pieprz czarny
Sposób przyrządzenia:

Ogony z polędwicy wołowej przycinamy tak, by nie było po bokach zbędnych kawałków mięsa, płuczemy, osuszamy i przekładamy do miski, dodajemy gorczycę, pieprz czarny i oliwę. Mięso grillujemy z każdej strony, a następnie wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temp. 175o C na 10 min. Po wyjęciu z pieca oprószamy solą i kroimy w równe plasterki.

Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne, smażymy je na maśle z dodatkiem cukru, następnie zalewamy winem, które odparowujemy do zera i podlewamy wodą. Dodajemy obrane, drobno pokrojone pietruszki i gotujemy pod przykryciem aż do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Do gotujących się gruszek dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na gładką masę, dodając pod koniec masło.

Sałatka
Cykorię dzielimy na kawałki, dodajemy pokrojone na pól pomidorki cherry i drobno pokrojoną czerwoną cebulę, całość doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Posypujemy startym oscypkiem.

Alternatywne dodatki: kasza jęczmienna, grzyby smażone

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.