Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Mostek cielęcy faszerowany pietruszką, pieczony

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 30 minut
Pieczenie: do 1,5 godziny

Składniki: 
  • dorodny tłusty mostek cielęcy (1,1 - 1,2 kg)
  • 10 dag masła klarowanego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • nadzienie mostka
  • 2 łyżki drobnej tartej bułki, garść drobno posiekanej natki pietruszki (ewentualnie na słodko - zamiennie garść rodzynek), 2 łyżki masła świeżego, 2 żółtka, sól, (ewentualnie na słodko - cukier), pieprz świeżo zmielony
Sposób przyrządzenia:
  1. Przygotować nadzienie, wyrabiając na masę: 2 łyżki drobnej tartej bułki, garść drobno posiekanej natki pietruszki (zamiennie z garścią rodzynek), 2 łyżki masła świeżego, 2 żółtka, sól, (cukier), pieprz świeżo zmielony - do smaku.
  2. Mostek cielęcy wymoczyć w zimnej wodzie.
  3. Mostek posolić i nadziać nadzieniem pod skórę wierzchnią, zaszyć i włożyć do brytfanny wysmarowanej  masłem klarowanym.
  4. Włożyć brytfannę do dobrze nagrzanego piekarnika.
  5. Po wstępnym delikatnym zrumienieniu mięsa, zmniejszyć temperaturę. Polewać masłem klarowanym lub sosem spod pieczeni, ewentualnie podlać 1/3 szklanki gorącej wody.
  6. Piec do miękkości, uważając, by mięso nie wyschło. Na koniec mięso obsypać bułką tartą zrumienioną na maśle klarowanym.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.