Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Medaliony cielęce smażone podane z pieczarkami

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 30 minut
Smażenie: 20 minut

Składniki: 
  • 50 dag cielęciny bez kości z górki (szynka)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka masła świeżego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, grubo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso cielęce opłukać i osuszyć.
  2. Przy użyciu bardzo ostrego noża, w poprzek włókien mięsnych, wykrawać okrągłe, nacinane po obrzeżu, kawałki mięsa o grubości do 1 cm i średnicy  do 5 cm.
  3. Lekko rozbić. Nadać okrągły kształt.
  4. Oprószyć solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym zmieszanym z mąką pszenną.
  5. Oczyścić i pokroić na plastry kapelusze dużych pieczarek.
  6. Usmażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym lub na oliwie, posolić i posypać pieprzem.
  7. Mięso usmażyć w ostatniej chwili przed podaniem na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  8. Pod koniec smażenia dodać do mięsa 1 łyżkę świeżego masła.
  9. Mięso przekładać  usmażonymi pieczarkami  i wydawać wprost z patelni.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!