Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania
Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę
Medaliony cielęce smażone podane z pieczarkami
Trudność:
Czasochłonność:
Czas przygotowania: 30 minut Smażenie: 20 minut
Składniki:
50 dag cielęciny bez kości z górki (szynka)
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka masła świeżego
2 łyżki mąki pszennej
przyprawy: sól, grubo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso cielęce opłukać i osuszyć.
Przy użyciu bardzo ostrego noża, w poprzek włókien mięsnych, wykrawać okrągłe, nacinane po obrzeżu, kawałki mięsa o grubości do 1 cm i średnicy do 5 cm.
Lekko rozbić. Nadać okrągły kształt.
Oprószyć solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym zmieszanym z mąką pszenną.
Oczyścić i pokroić na plastry kapelusze dużych pieczarek.
Usmażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym lub na oliwie, posolić i posypać pieprzem.
Mięso usmażyć w ostatniej chwili przed podaniem na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Pod koniec smażenia dodać do mięsa 1 łyżkę świeżego masła.
Mięso przekładać usmażonymi pieczarkami i wydawać wprost z patelni.
Dodaj nowy komentarz