Gotowanie 8 min.
Cielęcinę kroimy w paseczki i przekładamy do miski, dodajemy łyżkę musztardy, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Szczaw miksujemy z łyżką oliwy i dodajemy do przesianej mąki, dodajemy jajka, ciasto doprawiamy solą i wlewamy wodę do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego i odstawiamy na 20 min., bo po tym czasie będzie bardzo elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie płaty, a następnie kroimy w długi makaron, lekko przesypujemy mąką, by się nie posklejał. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 min. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rozgnieciony czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i mięso, pokrojone w paski, delikatnie mieszając. Dodajemy ugotowany makaron i listki szczawiu, mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paski pomidory, po usunięciu gniazda nasiennego.
Makaron wykładamy na talerz i posypujemy pestkami dyni.
Alternatywne dodatki: grzyby polskie np. prawdziwki
The document has been permanently moved.
Dodaj nowy komentarz