Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Makaron szczawiowy z cielęciną i pestkami dyni

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie 8 min.

Składniki: 
  • Cielęcina mostek 0,6 kg
  • Musztarda słodka 1 łyżka
  • Pestki dyni 0,05 kg
  • Pomidor 2 szt.
  • Cebula mała 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Mąka 0,6 kg
  • Szczaw 0,2 kg
  • Oliwa 5 łyżek
  • Jajka 6 szt.
  • Sól i pieprz biały
Sposób przyrządzenia:

Cielęcinę kroimy w paseczki i przekładamy do miski, dodajemy łyżkę musztardy, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Szczaw miksujemy z łyżką oliwy i dodajemy do przesianej mąki, dodajemy jajka, ciasto doprawiamy solą i wlewamy wodę do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego i odstawiamy na 20 min., bo po tym czasie będzie bardzo elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie płaty, a następnie kroimy w długi makaron, lekko przesypujemy mąką, by się nie posklejał. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 min. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rozgnieciony czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i mięso, pokrojone w paski, delikatnie mieszając. Dodajemy ugotowany makaron i listki szczawiu, mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paski pomidory, po usunięciu gniazda nasiennego.

Makaron wykładamy na talerz i posypujemy pestkami dyni.

Alternatywne dodatki: grzyby polskie np. prawdziwki

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.