Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Krem z cielęciny z jajkiem przepiórczym i pieczonym czosnkiem niedźwiedzim

Trudność: 
Czasochłonność: 

Marynowanie 30 min.
Gotowanie 45 min.

Składniki: 
  • Cielęcina górka 0,6 kg
  • Jaja przepiórcze 8 szt.
  • Czosnek niedźwiedzi 6 szt.
  • Kurki 0,2 kg
  • Cebula 3 szt.
  • Pietruszka korzeń 0,4 kg
  • Ziemniaki 0,25 kg
  • Śmietanka 36% 0,5 l
  • Masło 82% tłuszczu 0,1 kg
  • Oliwa 3 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz biały do smaku
  • Listki natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:

Górkę cielęcą kroimy na małe kawałki, usuwając błony. Mięso marynujemy w czosnku niedźwiedzim, soli i pieprzu oraz oliwie i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie smażymy z cielęciną na maśle, delikatnie mieszamy ok. 5 min. i zalewamy 1 l wody. Warzywa z cielęciną gotujemy ok 45 min., po ugotowaniu odkładamy 1/4 ugotowanej cielęciny, którą kroimy w drobną kostkę.
Do zupy dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie miksujemy na gładki krem, dodając pod koniec masło. Jajka przepiórcze gotujemy kilka min. w osolonej wodzie, obieramy i kroimy, na pół, a następnie dekorujemy nimi zupę. Na gorącej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, kurki i czosnek niedźwiedzi oraz listki natki pietruszki. Całość również używamy do dekoracji zupy.

Alternatywne dodatki: kasza jaglana

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.