Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Kotlet z udźca cielęcego z sałatką z ogórków

Trudność: 
Czasochłonność: 

Smażenie 15 min.

Składniki: 
  • Udziec cielęcy frykando I 0,8 kg
  • Ogórki 0,8 kg
  • Cytryna 1 sztuka
  • Śmietana kwaśna 18% 0,2 l
  • Jogurt naturalny 0,2 l
  • Koper 1 pęczek
  • Bułka tarta 0,5 kg
  • Mąka 0,3 kg
  • Jaja 4 sztuki
  • Masło klarowane 0,4 kg
  • Szałwia 4 listki
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz biały do smaku
Sposób przyrządzenia:

Udziec cielęcy należy pokroić na 4 porcje, rozbić na cienkie kotlety, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, smażyć w maśle z dodatkiem szałwii. Ogórki kroimy w cienkie plastry, mieszamy z jogurtem i śmietaną, dodajemy koperek, sól i pieprz.

Alternatywne dodatki: purée ziemniaczane, frytki, parowane warzywa

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.