Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Kociołek żeliwny z wołowiną

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas marynowania mięsa: minimum 2 godziny,
Przygotowanie: 20 minut
Prażenie: 1,5-2 godziny

Składniki: 
  • 1 kg mięsa wołowego najlepiej ze zrazowej
  • 30 dag świeżego boczku wieprzowego lub  karkówki wieprzowej  
  • 1 średnia główka kapusty białej (jędrna ale luźna i bardzo świeża)
  • ¾ kg ziemniaków (odmian polskich np. Irys, Irga)
  • ½ szklanki oliwy
  • 3 łyżki musztardy, najlepiej sarepskiej
  • 1 główka czosnku
  • 3 średnie cebule
  • 2-3  łyżki świeżego masła
  • 2 dojrzałe w słońcu, pomidory
  • 1-2 szklanki wina czerwonego (z ewentualnym dodatkiem śmietany)
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, papryka słodka mielona, papryka chili, pieprz Cayenne, inne ulubione przyprawy  np. nasiona kozieradki, kolendry, ziele angielskie lub gotowe mieszanki przypraw do wołowiny, garść ulubionych ziół przyprawowych np. lubczyku, kopru
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso przeznaczone do kociołka pokroić w kostkę wielkości około 2 cm.
  2. Rozbić porcje mięsa na zgrabne, cienkie  plastry np. przy pomocy zmiękczacza „Victor”. Boczek (najlepiej lekko zmrożony) pokroić na bardzo cienkie plasterki.
  3. Czosnek rozgnieść uderzeniem noża, oczyścić z łupiny i posiekać na drobno.
  4. Przygotować zaprawę do mięsa. Wymieszać: oliwę, musztardę, czosnek, zmielone lub zgniecione przyprawy.
  5. Mięso, boczek umieścić w zaprawie na  minimum 2 godziny.
  6. Kapustę umyć i po wykrojeniu kaczana, rozdzielić na liście; ziemniaki obrać, umyć pod zimną bieżącą wodą i pokroić w plastry; pomidor pokroić w cząstki a  cebulę po wstępnym oczyszczeniu obrać i pokroić w pióra. Składniki obsypać solą do smaku.
  7. Na dno żeliwnego garnka - kociołka położyć zewnętrzne liście kapustne, następnie warstwę boczku i mięsa, cebuli, ziemniaków, kapusty, pomidora, ziół przyprawowych, łyżkę masła świeżego. Następne warstwy układać tak samo aż do pełnego wypełnienia kociołka lub kociołków.
  8. Zawartość kociołka zalać wodą z winem, lub śmietaną  z winem lub samą wodą do połowy pojemności kociołka.
  9. Garnek zamknąć i zakręcić śruby mocujące. Podwiesić go nad ogniskiem lub ustawić przy żarze ogniska.
  10. Prażyć wolno zawartość około 2 godzin.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.