Sposób przyrządzenia:
Przygotowanie ciasta:
- Żółtka jaj rozmieszać dokładnie z niewielką ilością gorącej wody.
- Powstałą masę żółtkową wlać do mąki. Uzupełniając wodą zagnieść ciasto.
Przygotowanie farszu i kołdunów:
- Surowe, świeże, dokładnie wyżyłowane (usunięte żyły) mięso z polędwicy wołowej zmielić w maszynce z użyciem średniego sita lub dokładnie posiekać nożem.
- Obrać kilka ząbków czosnku.
- Rozetrzeć czosnek z majerankiem i solą, świeżo, grubo zmielonym czarnym pieprzem i kroplą dobrej oliwy.
- Masę mięsną połączyć z przyprawami i orzeszkiem świeżego masła, dobrze wyrobić lub tak, jak to czynili nasi przodkowie, dodać do masy mięsnej siekanego cielęcego białego łoju około nerkowego. Dobrze wyrobić.
- Z masy formować malutkie kulki - nadzienie do kołdunów.
- Z ciasta pierogowego formować malutkie (mieszczące się na łyżce) pierożki z farszem mięsnym.
- Gotować w osolonej wodzie i podawać w rosołach, w czystych barszczach czerwonych lub jako potrawa (kołduny z polędwicy wołowej) polane roztopionym świeżym masłem, podane z dodatkiem polskich marynat lub z kiszonym ogórkiem.
Dodaj nowy komentarz