Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Klops, czyli pieczeń rzymska

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 30 minut
Pieczenie: około 1,5 godziny

Składniki: 
  • 50 dag wołowiny (elementy właściwe na potrawy z mięsa siekanego, mielonego)
  • 50 dag wieprzowiny karkówka, łopatka
  • 1 bułka pszenna
  • 2 jaja
  • 10 dag boczku wieprzowego lub słoniny
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła świeżego
  • 1-2 cebule
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • przyprawy: sól, pieprz świeżo zmielony
Sposób przyrządzenia:
  1. Czerstwą bułkę pszenną namoczyć w mleku lub wodzie i wycisnąć.
  2. Cebulę wstępnie oczyścić, umyć, obrać, posiekać na drobno i przesmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor.
  3. Mięso wołowe, wieprzowe, przesmażoną cebulę i bułkę  zmielić w maszynce do mięsa, na średnim sicie.
  4. Do powstałej masy dodać jaja (ewentualnie dodatkowe żółtka), bułkę tartą dla uzyskania właściwej konsystencji.
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym świeżo zmielonym.
  6. Wymieszać wszystko dobrze, uformować w kształt podłużnego bochenka (około 25x8 cm) i osypać tartą bułką. Na wierzchu pieczeni ułożyć kratkę z bardzo cienkich paseczków świeżego boczku lub ze słoniny.
  7. Klops ułożyć w mocno nagrzanym naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym tłuszczem - na przykład masłem klarowanym.
  8. Piec chwilę w silnie rozgrzanym piecu/piekarniku do wstępnego zapieczenia.
  9. Zmniejszyć grzanie i piec wolno przez około 1 godzinę, polewając masłem i sosem, który wypływa z klopsa.
  10. Podawać na zimno lub na gorąco z różnymi sosami, na przykład z sosem grzybowym. Klops bardzo dobrze smakuje z sosem kurkowym.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.