Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania
Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę
Klops, czyli pieczeń rzymska
Trudność:
Czasochłonność:
Czas przygotowania: 30 minut Pieczenie: około 1,5 godziny
Składniki:
50 dag wołowiny (elementy właściwe na potrawy z mięsa siekanego, mielonego)
50 dag wieprzowiny karkówka, łopatka
1 bułka pszenna
2 jaja
10 dag boczku wieprzowego lub słoniny
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła świeżego
1-2 cebule
2-3 łyżki masła klarowanego
przyprawy: sól, pieprz świeżo zmielony
Sposób przyrządzenia:
Czerstwą bułkę pszenną namoczyć w mleku lub wodzie i wycisnąć.
Cebulę wstępnie oczyścić, umyć, obrać, posiekać na drobno i przesmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor.
Mięso wołowe, wieprzowe, przesmażoną cebulę i bułkę zmielić w maszynce do mięsa, na średnim sicie.
Do powstałej masy dodać jaja (ewentualnie dodatkowe żółtka), bułkę tartą dla uzyskania właściwej konsystencji.
Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym świeżo zmielonym.
Wymieszać wszystko dobrze, uformować w kształt podłużnego bochenka (około 25x8 cm) i osypać tartą bułką. Na wierzchu pieczeni ułożyć kratkę z bardzo cienkich paseczków świeżego boczku lub ze słoniny.
Klops ułożyć w mocno nagrzanym naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym tłuszczem - na przykład masłem klarowanym.
Piec chwilę w silnie rozgrzanym piecu/piekarniku do wstępnego zapieczenia.
Zmniejszyć grzanie i piec wolno przez około 1 godzinę, polewając masłem i sosem, który wypływa z klopsa.
Podawać na zimno lub na gorąco z różnymi sosami, na przykład z sosem grzybowym. Klops bardzo dobrze smakuje z sosem kurkowym.
Dodaj nowy komentarz