Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Kartacze z wołowiną

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie 20 min.

Składniki: 
  • Mięso wołowe mielone 0,6 kg
  • Cebula 0,5 kg
  • Ziemniaki 1,5 kg
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Majeranek świeży 10 g
  • Mąka ziemniaczana 10 g
  • Jajo 1 szt.
  • Wędzony boczek 0,3 kg
  • Olej rzepakowy 0.2 l
  • Wino białe 0,2 l
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki dzielimy na połowę, pierwszą część gotujemy i przecieramy, drugą część ścieramy na drobnej tarce i odcedzamy sok, obie porcje ziemniaków mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz do smaku. Mięso mielone mieszamy z przyprawami, jajkiem i majerankiem.

Z mięsa formujemy kulki, dzielimy na jednakowej wielkości porcje, łączymy z mięsem i formujemy kartacze, gotujemy w osolonej wodzie przez 20 min. Pokrojoną cebulę i boczek przesmażamy na patelni z olejem, dodajemy sól i pieprz, zalewamy winem, odparowujemy, kartacze wyjmujemy z wody, serwujemy polane okrasą i posypane posiekaną natką pietruszki.

Alternatywne dodatki: sałatka z kwaszonych ogórków

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.