Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Hamburgery po amerykańsku

Trudność: 
Czasochłonność: 

Smażenie frytek: ok. 7 min
Grillowanie 5 min.

Składniki: 
  • Mięso wołowe rostbef 0,5 kg
  • Bułka hamburgerowa 4 szt.
  • Frytki 0,5 kg
  • Łój wołowy 0,1 kg
  • Cebula 1 szt.
  • Pomidor 1 szt.
  • Majonez 4 łyżki
  • Szczypiorek 3 gałązki
  • Olej rzepakowy 0,5 l
  • Sól gruboziarnista do smaku
  • Sałata lodowa 0,2 kg
  • Musztarda ostra 1 łyżeczka
  • Pieprz gruboziarnisty 1/2 łyżeczki
Sposób przyrządzenia:

Z mięsa usuwamy błony (omięsne), myjemy i kroimy na kawałki, a następnie mielimy maszynką do mięsa przez siatkę o grubym oczku. Łój również mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce, łączymy go z mięsem dodając musztardę i pieprz młotkowany. Formujemy okrągłe kotlety i smarujemy z obu stron olejem i tak przygotowane mięso grillujemy z każdej strony po 5 min., pod koniec grillowania prószymy solą z każdej strony.

Pieczywo kroimy na pól i grillujemy, obie połówki smarujemy majonezem, a na dolnej układamy umytą sałatę lodową, plasterki cebuli i pomidora, a na warzywach grillowane mięso i przykrywamy górną częścią.

Frytki smażymy w głębokim oleju ok. 7 min., następnie przesypujemy na papierowy ręcznik, odtłuszczamy i posypujemy solą gruboziarnistą.

Alternatywne dodatki: ziemniaki w łupinkach z masłem ziołowym

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.