Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Hamburger prawdziwy (potrawa amerykańska, ale podajemy jak go, zrobić po polsku, aby był zdrowy i smaczny)

Trudność: 
Czasochłonność: 

3 godziny

Składniki: 

50 dag mielonej wołowiny, na dwie do czterech porcji (hamburgerów), 1 jajko, 1 cebula, ostra oliwa z oliwek, sól, pieprz, natka pietruszki, można dodać oregano, odrobinę parmezanu, trochę namoczonej, odsączonej tartej w domu bułki (nie za dużo)

Sposób przyrządzenia:

Mieloną wołowinę, która powinna mieć kolor biało-czerwony, a nie czerwony (np. dobra z antrykota, polędwica za delikatna i za mało tłusta) połączyć z bardzo drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki, dodać surowe jajko, sól (minimalnie, nie za dużo) i pieprz, łyżkę oliwy, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny, aby się przegryzło i uformować okrągłe kotlety grubości maksimum 2 cm.

Usmażyć bez tłuszczu, na dobrej patelni lub upiec na grillu, maksymalnie po 4-5 minut z każdej strony.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.