Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Gulasz wołowy z grzybami świeżymi

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut
Smażenie: 40 minut
Duszenie: 2 godziny

Składniki: 
  • 1 kg mięsa wołowego bez kości, gulaszowego
  • 2-3 duże cebule
  • 1 mała włoszczyzna
  • ½ szklanki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1-2 szklanki wywaru/wody
  • 4  łyżki masła klarowanego/oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo zmielony
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso wstępnie przygotować, oczyścić, rozbić i pokroić w 1,5 cm kostkę.
  2. Cebulę  obrać, umyć i pokroić w pióra.
  3. Jarzyny obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki lub we drobną frytkę.
  4. Do średniego garnka  wlać wodę lub wywar warzywny i  podgrzać do wrzenia.
  5. Na patelni, na oliwie lub na maśle klarowanym, przesmażyć pokrojoną cebulę. Zeszkloną cebulę wrzucić do przygotowanego garnka.
  6. Na tej samej patelni przesmażyć na oliwie lub na maśle klarowanym pokrojoną jarzynę i wrzucić do garnka.
  7. Mięso oprószyć mąką i na mocno rozgrzanym tłuszczu, na maśle klarowanym lub na  dobrej oliwie obsmażyć na rumiano i wrzucić także do garnka.
  8. Dodać przyprawy: pieprz czarny świeżo zmielony, sól, cukier do smaku, uzupełnić poziom płynu wodą, bulionem lub wywarem i dusić, na bardzo małym ogniu, pod przykryciem około 1,5 godziny.
  9. Przygotować świeże grzyby. Grzyby wstępnie obrać i oczyścić. Jeżeli będą to prawdziwki lub kurki, to oczyścić z piasku można przy pomocy słonej wody i następnie dobrze przemyć wodą bieżącą; jeżeli pieczarki - to suche grzyby trzeba obrać ze skórki zewnętrznej.
  10. Przesmażyć grzyby. Prawdziwki można, po wstępnym osuszeniu i oprószeniu solą i pieprzem, przesmażyć na maśle klarowanym. Podobnie pieczarki. Jeżeli to będą kurki, to na sucha patelnie należy rzucić grzyby i wstępnie odparować (żeby nie były gumowate) i dopiero w takiej postaci przesmażyć na maśle klarowanym.
  11. Grzyby dodać do garnka z gulaszem i dusić jeszcze kilka minut.
  12. Dodać garść siekanego zioła lubczyku czy  koperku, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  13. Całość zaciągnąć kwaśną śmietaną  rozmieszaną z łyżeczką mąki pszennej, zagotować i podawać do stołu.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.