Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Gulasz wołowy

Trudność: 
Czasochłonność: 

gotowanie wywaru z pręgi wołowej 2-2,5 godz.
gotowanie 40 min.

Składniki: 
  • 2,5 litra wody
  • 1 kg mięsa wołowego gulaszowego
  • 3 duże papryki świeże
  • 3 duże cebule
  • 4 ogórki kiszone
  • garść suszonych grzybów
  • ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • łyżka musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 pomidory
  • papryka słodka mielona
  • jałowiec
  • garść zielonej pietruszki

Do przygotowania wywaru:

  • 0,5 kg pręgi wołowej pokrojonej w kostkę
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 średni seler
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przyrządzenia:
  1. Gotujemy wywar z pręgi wołowej 2-2,5 godz., dodając włoszczyznę i przyprawy.
  2. Wołowinę gulaszową kroimy w kostkę, otaczamy w mące z pieprzem, podsmażamy na patelni do uzyskania rumianego koloru, najlepiej na klarowanym maśle. Po podsmażeniu wrzucamy do wcześniej przygotowanego wywaru.
  3. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni wraz z koncentratem i pomidorami. Paprykę kroimy w paski i również podsmażamy. Całość wraz z grzybami i musztardą wrzucamy do wywaru.
  4. Gotujemy około pół godziny. Wlewamy wino, wciskamy czosnek, przyprawiamy.
  5. Po ugotowaniu mięsa do miękkości, dodajemy pokrojone w talarki ogórki.
  6. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Do uzyskania bardziej aksamitnego smaku gulaszu możemy zaprawić wysokoprocentową śmietaną.
  7. Dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.