Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Gulasz mazurski z wołowiny z kopytkami

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie 120 min.

Składniki: 
  • Łata wołowa 0,6 kg
  • Włoszczyzna 0,3 kg
  • Kapusta 0,3 kg
  • Ziemniaki 1,3 kg
  • Ogórki kwaszone 0,2 kg
  • Mąka 30 g
  • Cebula 0,1 kg
  • Śmietana 30% 0,1 l
  • Olej rzepakowy 0,1 l
  • Pieprz, sól do smaku
Sposób przyrządzenia:

Gotujemy mięso z włoszczyzną w niewielkiej ilości wody, przecedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, lekko zrumieniamy na gorącym tłuszczu. Do rondla wkładamy usmażoną cebulę, pokrojone w kostkę mięso i 0,3 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę, dodajemy wywar i dusimy na wolnym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wkładamy obrane i pokrojone ogórki i warzywa z wywaru, dodajemy sól, pieprz do smaku. Podprawiamy mąką i śmietaną, zagotowujemy. 1 kg ziemniaków ugotować, odlać wodę i przecisnąć, dodać 1 jajko, mąkę i wyrobić, formować kopytka i gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia kopytek, podawać z gulaszem.

Alternatywne dodatki: gotowany ryż, pieczywo

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.