Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Greckie gofry wołowe

Trudność: 
Czasochłonność: 

Smażenie 6 min.

Składniki: 
  • Mielone mięso wołowe 0,8 kg
  • Chleb razowy 2 kromki
  • Kasza kuskus 0,2 kg
  • Czosnek 3 ząbki
  • Czerwona cebula 0,3 kg
  • Bób 0,4 kg
  • Cytryna 1 sztuka
  • Masło 20 g
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Kolendra 1 pęczek
  • Pomidory koktajlowe 0,25 kg
  • Sól, pieprz, kminek, czubrica, chilli do smaku
  • Cukier 10 g
  • Oliwa 0,3 l


Sposób przyrządzenia:

Pietruszkę i cebulę drobno siekamy, kromki chleba razowego moczymy w wodzie. Następnie odciskamy i mielimy w maszynce, mieszamy z mięsem, dodajemy przyprawy i wszystko dobrze wyrabiamy, formujemy małe owalne kiełbaski, nadziewamy na szaszłyki. Tak przygotowane mięso grillujemy lub smażymy po 3 min. z obu stron.

Kaszę kuskus wsypujemy do naczynia, wrzucamy kostkę masła, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy, pozostawiamy na 5 min.
Bób gotujemy w wodzie z solą i cukrem, obieramy, pomidory koktajlowe kroimy, czerwoną cebulę kroimy drobno, dodajemy kuskus, posiekaną pietruszkę i kolendrę, przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i wyciskamy sok z cytryny, wszystko dobrze mieszamy.

Alternatywne dodatki: kasza jaglana, gotowane brokuły

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.