Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Gicz cielęca z warzywami i pęczakiem

Trudność: 
Czasochłonność: 

Pieczenie 150 min.

Składniki: 
  • Gicz cielęca 4 sztuki
  • Marchew 0,5 kg
  • Seler 0,3 kg
  • Pietruszka 0,2 kg
  • Cebula 0,2 kg
  • Pęczak 0,3kg
  • Czosnek 2 główki
  • Liść laurowy 6 sztuk
  • Rozmaryn 4 gałązki
  • Białe wino 0,5 l
  • Bulion 1 l
  • Masło 0,1 kg
  • Mąka 0,1 kg
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:

Gicz myjemy i osuszamy, obtaczamy w mące, obsmażamy i wstawiamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Warzywa, czosnek i cebule kroimy, obsmażamy i wkładamy do naczynia z mięsem, dodajemy sól, pieprz i liść laurowy, zalewamy winem i bulionem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do temp. 160oC. na 150 min., w połowie pieczenia wyjmujemy warzywa i dopiekamy mięso. Pęczak gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy, dodajemy trochę sosu z pieczenia i gotujemy do zagęszczenia, dodajemy kostkę masła, sól i pieprz do smaku ciągle mieszając. Mięso z warzywami i pęczakiem dekorujemy rozmarynem.

Alternatywne dodatki: kopytka, ziemniaki purée, gotowane brokuły

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.