Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Galaretka z nóżek cielęcych

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 20 minut,
Gotowanie: około 4 godzin,
Zastyganie galarety: zależnie od pory roku - kilka godzin

Składniki: 
  • 1 kg nóg cielęcych
  • 1 noga wieprzowa
  • 1 łyżeczka  octu
  • 20 dag włoszczyzny
  • przyprawy: pieprz czarny - ziarno, liść laurowy, ziele angielskie, kilka ząbków czosnku, sól, cukier
Sposób przyrządzenia:

1. Nóżki cielęce i wieprzowe wstawić do garnka z zimną wodą, zagotować i odlać wodę.
2. Zalać następną wrzącą wodą (w przeciwnym razie galareta nie będzie przejrzysta), dodać jarzyny z jednej porcji włoszczyzny (obrane, umyte i pokrojone wzdłuż), wsypać trochę pieprzu czarnego, ziela angielskiego, liści laurowych i ząbek czosnku. Zagotować na mocnym ogniu, zmniejszyć temperaturę.
W razie potrzeby dokładnie szumować.
3. Gotować przez 3 godziny na wolnym ogniu
4. Gdy mięso stanie się miękkie i będzie odchodzić od kości, odstawić do przestygnięcia. Mięso pokroić w kostkę, odrzucając kości.
5. Bulion przecedzić, odstały tłuszcz zebrać.
6. Wywar doprawić do smaku: posolić, oprószyć świeżo mielonym pieprzem czarnym, wlać łyżeczkę octu lub cukru, dokładnie wymieszać.
7. Pokrojone mięso włożyć do wysmarowanej oliwą formy lub do szklanego naczynia i zalać ugotowanym wywarem.
8. Potrawę można przybierać plasterkami cytryny, gotowaną marchewką, jajkiem na twardo, natką pietruszki i koperkiem. Galaretę pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
9. Podawać z octem lub z sokiem z cytryny.
10. W okresie letnim może się okazać, że galareta wymaga wzmocnienia i dodania do bulionu żelatyny spożywczej.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.