Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Górka cielęca z kością, kremowa polenta, kalafior

Trudność: 
Czasochłonność: 

Pieczenie 8 min.

Składniki: 
  • Górka z kością 0,8 kg
  • Kalafior 0,5 kg
  • Piżmian jadalny 0,2 kg
  • Mleko 0,3 l
  • Kremowy serek 0,2 kg
  • Czerwone wino 0,4 l
  • Kaszka kukurydziana (na polentę)
  • Śmietana 30% 0,1 l
  • Ocet balsamiczny 0,1 l
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:

Mięso myjemy, oczyszczamy z błon, skrapiamy oliwą, smażymy kostki, owijamy folią aluminiową, wstawiamy do pieca nagrzanego do 160oC na 8 min. Mleko gotujemy, wsypujemy kaszę kukurydzianą, dodajemy śmietanę i kremowy serek oraz sól i pieprz, dobrze mieszamy i odstawiamy. Kalafior gotujemy i smażymy na patelni, na kolejnej patelni karmelizujemy cukier, dodajemy czerwone wino z octem balsamicznym, gotujemy aż cukier dobrze się rozpuści, dodajemy 10 g masła, sól i pieprz. Mięso wyjmujemy z pieca, kroimy, polentę układamy na talerzu, następnie usmażony kalafior i piżmian, polewamy sosem.

Alternatywne dodatki: gotowane brokuły, kluski kładzione

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.