Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Górka cielęca na gorącym półmisku z warzywami i pieczonymi ziemniakami

Trudność: 
Czasochłonność: 

Pieczenie 60 min.

Składniki: 
  • Górka cielęca 0,8 kg
  •  Młode ziemniaki 0,6 kg
  • Sezonowe warzywa
  • Marchew 0,3 kg
  • Cukinia 0,3 kg
  • Cebulka cukrowa 0,1 kg
  • Oliwa 0,1 l
  • Tymianek 4 gałązki
  • Jałowiec 5 g
  • Olej lniany
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz czarny grubo mielony
Sposób przyrządzenia:

Mięso należy przyprawić tymiankiem i nasionami jałowca, a następnie obsmażyć na patelni i wstawić do pieca o temperaturze 900C, z sondą, ustawioną na pieczenie w temperaturze 560C wewnątrz mięsa.

Ziemniaki gotujemy w łupinach, kroimy i smażymy na oliwie z cebulką cukrową, dodajemy obrane i obgotowane warzywa. Na gorący półmisek nakładamy warzywa, ziemniaki i porcję mięsa, pieprzymy, dekorujemy tymiankiem i skrapiamy olejem lnianym.

Alternatywne dodatki: ryż gotowany

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.