Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Flaki po warszawsku

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie 1 h

Składniki: 
  • Flaki wołowe oczyszczone 0.6 kg
  • Kości cielęce 0.8 kg
  • Marchew 2 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Seler mały 1 szt.
  • Por 1/2 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Majeranek 1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 3 szt.
  • Imbir mielony 1/4 łyżeczki
  • Pieprz 4 ziarna
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
Sposób przyrządzenia:

Flaki wołowe należy wypłukać i moczyć w osolonej wodzie przez 1 godz., następnie zagotować, odcedzić i zalać zimną wodą, poczym gotować przez kolejne 45 min. Kości cielęce gotujemy w ok. 2 l wody przez 30 min., po czym odlewamy wodę i wyjmujemy kości. Po dodaniu przypraw (liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach) ponownie gotujemy na bardzo małym ogniu przez 60 min. Dodajemy połowę obranych, nie rozdrobnionych warzyw, drugą połowę rozdrabniamy krojąc w paseczki wielkości zapałki.

Do bulionu z kości dodajemy pokrojone w paski flaki, rozdrobnione warzywa i przyprawy (papryka, imbir, majeranek i pieprz) oraz sól
do smaku i gotujemy pod przykryciem przez 15 min.

Alternatywne dodatki:
bagietka zapiekana z serem rubin

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
403 Forbidden

403

Forbidden

Access to this resource on the server is denied!