Gotowanie 1 h
Flaki wołowe należy wypłukać i moczyć w osolonej wodzie przez 1 godz., następnie zagotować, odcedzić i zalać zimną wodą, poczym gotować przez kolejne 45 min. Kości cielęce gotujemy w ok. 2 l wody przez 30 min., po czym odlewamy wodę i wyjmujemy kości. Po dodaniu przypraw (liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach) ponownie gotujemy na bardzo małym ogniu przez 60 min. Dodajemy połowę obranych, nie rozdrobnionych warzyw, drugą połowę rozdrabniamy krojąc w paseczki wielkości zapałki.
Do bulionu z kości dodajemy pokrojone w paski flaki, rozdrobnione warzywa i przyprawy (papryka, imbir, majeranek i pieprz) oraz sól
do smaku i gotujemy pod przykryciem przez 15 min.
Alternatywne dodatki:
bagietka zapiekana z serem rubin
The document has been permanently moved.
Dodaj nowy komentarz