Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Filet saute z polędwicy wołowej smażony

Trudność: 
Czasochłonność: 

Czas przygotowania: 15 minut
Smażenie: 15 minut

Składniki: 
  • 1 kg polędwicy
  • 10 dag smalcu lub masła klarowanego
  • 1 łyżka świeżego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, grubo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
  1. Polędwicę wołową opłukać pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć.
  2. Przy użyciu bardzo ostrego noża kroić cienkie, skośne plastry (w poprzek włókien mięsnych).
  3. Lekko rozbić i uformować filety w kształcie liścia.
  4. Oprószyć solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym, mąką pszenną.
  5. Smażyć w ostatniej chwili przed podaniem, szybko, na mocno rozgrzanym tłuszczu, na silnym  ogniu. Mięso ma być w środku półkrwiste. Temperaturę można regulować odrobiną wina lub piwa.
  6. Na gorące filety położyć odrobinę świeżego masła.
  7. Gotowe, usmażone filety podawać wprost z patelni.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.