1 godzina
1 kg wołowego mięsa ( gulaszowe albo pręga) lub 1kg cielęciny ( łopatka), 3 duże główki cebuli, 5 ząbków czosnku, 1 papryka czerwona, 4 pomidory, 1 puszka groszku, 1 puszka fasolki szparagowej, 1 cukinia, 1 bakłażan, 1 pęczek natki zielonej, 1,5 szklanki ryżu, 10 dag oleju rzepakowego, sól, pieprz, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Mięso pokroić na kostkę wielkości 2 x 2cm. Cebulę kroimy na grubsze piórka i podsmażamy na 30g oleju, dodajemy pokrojone mięso i dalej smażymy, przed końcem smażenia dodajemy pokrojony drobno czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Podlewamy wodą tyle aby pokryć mięso do połowy i dusimy do miękkości. Paprykę, cukinię, bakłażan kroimy w grubszą kostkę i po kolei obsmażamy na oleju ok. 3 minut na mocnym ogniu zgodnie z podaną kolejnością, stopniowo dolewając oleju wg. potrzeby. Kolejne podsmażone warzywa wyjmujemy z patelni do naczynia do zapiekanek. W naczyniu do zapiekanek mamy już usmażone warzywa, dodajemy groszek i fasolkę z puszek i pokrojone pomidory (obrane ze skórki) oraz duszone mięso. Dodajemy ryż, całość dobrze należy wymieszać, przyprawić do smaku (pieprz), zalać wodą do 3/4 wysokości produktów w naczyniu. Naczynie przykrywamy folią i pieczemy w piekarniku ok. 1 godz. na 180 st. (do miękkości ryżu). Posypujemy natką pietruszki.
The document has been permanently moved.
Dodaj nowy komentarz