Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Djuvec (ryż z mięsem i warzywami po serbsku) (danie serbskie)

Trudność: 
Czasochłonność: 

1 godzina

Składniki: 

1  kg wołowego mięsa ( gulaszowe albo pręga) lub 1kg cielęciny ( łopatka), 3 duże główki cebuli, 5 ząbków czosnku, 1 papryka czerwona, 4 pomidory, 1 puszka groszku, 1 puszka fasolki szparagowej, 1 cukinia, 1 bakłażan, 1 pęczek natki zielonej, 1,5 szklanki ryżu, 10 dag oleju rzepakowego, sól, pieprz, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić na kostkę wielkości 2 x 2cm. Cebulę kroimy na grubsze piórka i podsmażamy na 30g oleju, dodajemy pokrojone mięso i dalej smażymy, przed końcem smażenia dodajemy pokrojony drobno czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Podlewamy wodą tyle aby pokryć mięso do połowy i dusimy do miękkości. Paprykę, cukinię, bakłażan kroimy w grubszą kostkę i po kolei obsmażamy na oleju ok. 3 minut na mocnym ogniu zgodnie z podaną kolejnością, stopniowo dolewając oleju wg. potrzeby. Kolejne podsmażone warzywa wyjmujemy z patelni do naczynia do zapiekanek. W naczyniu do zapiekanek mamy już usmażone warzywa, dodajemy groszek i fasolkę z puszek i pokrojone pomidory (obrane ze skórki) oraz duszone mięso. Dodajemy ryż, całość dobrze należy wymieszać, przyprawić do smaku (pieprz), zalać wodą do 3/4 wysokości produktów w naczyniu. Naczynie przykrywamy folią i pieczemy w piekarniku ok. 1 godz. na 180 st. (do miękkości ryżu). Posypujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

301

Moved Permanently

The document has been permanently moved.