Pieczenie 45 min.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy grubo pokrojoną, obraną cebulę i całe ząbki czosnku. Do usmażonej cebuli dodajemy pokrojoną wątrobę i wołowe mięso pokrojone w kostkę, grubości 2 cm. i delikatnie mieszamy, dodając czarny pieprz.
Usmażone mięso i wątrobę mielimy trzy razy w maszynce do mielenia mięsa przez siatkę o grubych oczkach. Bułkę namaczamy w mleku i odstawiamy, by nasiąkła, masło stawiamy w ciepłym miejscu, by nie było twarde.
Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną i zmieloną bułkę, roztopione masło i sól. Blachę na pasztet smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką, przekładamy masę do wysmarowanej blachy, kilka razy stukamy blachą o stół, by pasztet się ułożył do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.
195oC przez ok. 45 min.
Cebulę czerwoną kroimy w kostkę, o grubości 1 cm i smażymy na maśle, aż się zarumieni,
następnie wlewamy Brendy i dodajemy drylowane mrożone wiśnie z cukrem. Konfiturę
podlewamy czerwonym winem i pozostawiamy na bardzo wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
Alternatywne dodatki:
sos żurawinowy, mieszane sałaty
The document has been permanently moved.
Dodaj nowy komentarz