Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Delikatny pasztet wołowy z konfiturą z cebuli i wiśni

Trudność: 
Czasochłonność: 

Pieczenie 45 min.

Składniki: 
  • Pręga wołowa 0,6 kg
  • Wątroba wołowa 0,3 kg
  • Estragon 1/2 łyżeczki
  • Bułka kajzerka 1 szt.
  • Mleko 1 szklanka
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Wino czerwone 0,2 l
  • Brendy 0,05 l
  • Bułka tarta 4 łyżki
  • Jajko 1 szt.
  • Masło 0,1 kg
  • Wiśnie mrożone 0,2 kg
  • Czerwona cebula 0,2 kg
  • Oliwa 3 łyżki
  • Cukier 0,1 kg
  • Sól
  • Pieprz czarny
Sposób przyrządzenia:

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy grubo pokrojoną, obraną cebulę i całe ząbki czosnku. Do usmażonej cebuli dodajemy pokrojoną wątrobę i wołowe mięso pokrojone w kostkę, grubości 2 cm. i delikatnie mieszamy, dodając czarny pieprz.
Usmażone mięso i wątrobę mielimy trzy razy w maszynce do mielenia mięsa przez siatkę o grubych oczkach. Bułkę namaczamy w mleku i odstawiamy, by nasiąkła, masło stawiamy w ciepłym miejscu, by nie było twarde.

Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną i zmieloną bułkę, roztopione masło i sól. Blachę na pasztet smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką, przekładamy masę do wysmarowanej blachy, kilka razy stukamy blachą o stół, by pasztet się ułożył do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.
195oC przez ok. 45 min.

Cebulę czerwoną kroimy w kostkę, o grubości 1 cm i smażymy na maśle, aż się zarumieni,
następnie wlewamy Brendy i dodajemy drylowane mrożone wiśnie z cukrem. Konfiturę
podlewamy czerwonym winem i pozostawiamy na bardzo wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

Alternatywne dodatki:
sos żurawinowy, mieszane sałaty

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.