Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Cielęcina z pieczarkami w sosie śmietanowym z majerankiem

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie 50 min.

Składniki: 
  • Cielęcina górka 0,6 kg
  • Pieczarki 0,3 kg
  • Cebula biała 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Śmietanka 36% 0,3 l
  • Olej rzepakowy 4 łyżki
  • Masło 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz kruszony
  • Majeranek 2 gałązki
Sposób przyrządzenia:

Cielęcinę (mięso z górki cielęcej bez kości) należy oczyścić z błon (omięsnych) i pokroić najpierw w plasterki, a następnie później w paski. Umytą cebulę kroimy na pół, a następnie w piórka. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki myjemy w wodzie i obieramy, usuwając korzonki i kroimy w plasterki, a następnie przesmażamy na oddzielnej patelni na maśle. W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy cebulę, cielęcinę, czosnek, dodając przyprawy: pokruszony pieprz, majeranek i sól.

Usmażone mięso z przyprawami podlewamy 0,1 l wody, dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu, by zgęstniał sos śmietanowy.

Alternatywne dodatki: ryż, kasza jaglana

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.