Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Cielęcina z musem z dyni i grillowaną cukinią

Trudność: 
Czasochłonność: 

Marynowanie 30 min.
Grillowanie 15 min.

Składniki: 
  • Cielęcina schab 0,8 kg
  • Dynia 1 kg
  • Cukinia 2 szt.
  • Śmietanka 36% 0,1 l
  • Masło 0,05 kg
  • Olej rzepakowy 3 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Tymianek 1 gałązka
  • Sól
  • Pieprz biały
Sposób przyrządzenia:

Cielęcinę, po oczyszczeniu z błon (omięsnych), marynujemy w tymianku, czosnku, oliwie, pieprzu i soli i odkładamy w zimne miejsce na 30 min.
Następnie grillujemy mięso, z każdej strony, zawijamy w aluminiową folię i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 min. Dynię, ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle, zalewając 0,5 l wody i gotujemy aż warzywa będą rozgotowane, po czym dodajemy śmietanę i miksujemy na gładki mus, dodając, pod koniec miksowania, łyżkę oleju i masła.

Cukinie myjemy i kroimy w paski, usuwając biały środek i marynujemy w przyprawach i oliwie. Cukinię grillujemy z każdej strony i dopiekamy,
przez kilka min w piekarniku rozgrzanym do temp. 160o C.

Alternatywne dodatki: pieczony ziemniak, kapusta młoda z pomidorami i kminkiem

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.
301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.