Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Cielęcina w parmezanie ze szparagami i sosem pomidorowym

Trudność: 
Czasochłonność: 

40 min.

Składniki: 
  • Cielęcina górka 0,6 kg
  • Szparagi 0,4 kg
  • Pomidory 0,5 kg
  • Cebula 1 szt.
  • Jaja 3 szt.
  • Ser parmezan 0,1 kg
  • Mąka 0,2 kg
  • Olej rzepakowy 0,15 l
  • Masło 2 łyżki
  • Rozmaryn 1 gałązka
  • Sól
  • Pieprz
Sposób przyrządzenia:

Mięso kroimy w plasterki, delikatnie rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem i z każdej strony oprószamy mąką. Wybijamy jajka, mieszamy rózgą na jednolitą masę, dodajemy starty ser parmezan i mieszamy. Kotleciki smażymy z każdej strony na patelni, na rozgrzanym oleju po kilka minut i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC na kilka min. Szparagi (zielone) obieramy, następnie usuwamy zdrewniałe końcówki, marynujemy w soli i pieprzu, skrapiamy olejem i smażymy na maśle ok. 6 min. Podajemy ciepłe na mięsie.
Sos pomidorowy
Pomidory nacinamy i zanurzamy we wrzącej wodzie na 2 min., po czym schładzamy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę grubości 1 cm i smażymy na maśle z dodatkiem drobno posiekanej cebuli oraz soli i pieprzu. Dolewamy 0,3 l wody a następnie redukujemy tak, by powstał gęsty sos, do którego dodajemy posiekany rozmaryn.

Alternatywne dodatki: risotto z pomidorkami wiśniowymi i bazylią

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.