Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Cielęcina pieczona w ziołach na pomidorowej konfiturze

Trudność: 
Czasochłonność: 

Pieczenie 20 min.

Składniki: 
  • Schab cielęcy 0,8 kg
  • Oregano 1/2 łyżeczki
  • Oliwa 3 łyżki
  • Pomidory 0,5 kg
  • Wino białe 0,1 l
  • Ocet jabłkowy 0,05 l
  • Cukier 2 łyżki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Tymianek 1 gałązka
  • Sól
  • Pieprz biały
Sposób przyrządzenia:

Cielęcinę, po oczyszczeniu z błon (omięsnych), marynujemy w oregano, rozgniecionym czosnku, oliwie i białym pieprzu oraz soli. Obsmażamy na rozgrzanej patelni i dopiekamy w piecu rozgrzanym do temp. 165oC przez 20 min. Po upieczeniu kroimy na kawałki.
Wino z octem, tymiankiem i cukrem gotujemy, aż powstanie gęsty sos, do którego dodajemy pomidory bez skórki pokrojone w kostkę. Gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują i powstanie gęsta konfitura. Na środku talerza wykładamy konfiturę, a na niej kawałki upieczonej cielęciny i dekorujemy ziołami.

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.