Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Cebularz z mieloną wołowiną, mieszane sałaty

Trudność: 
Czasochłonność: 

Pieczenie 40 min.

Składniki: 
  • Mielona wołowina 0,5 kg
  • Mąka 0,4 kg
  • Mąka żytnia 0,2 kg
  • Drożdże 20 g
  • Masło 82% 30 g
  • Cebula 0,5 kg
  • Jajka 2 szt.
  • Kminek 5 g
  • Ocet winny 10 ml
  • Cukier 10 g
  • Miód 10 g
  • Cytryna
  • Warzywa do dresingu (natka pietruszki, szczypiorek)
  • Oliwa 0,2 l
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:

Mąkę, mąkę żytnią, drożdże, 0,02 l oliwy, 5 g soli oraz kminek mieszamy z ok. 0,3 l letniej wody. Ciasto wyrabiamy mikserem, aż będzie odchodziło od miski, wyjmujemy i lekko zagniatamy ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy przykryte w ciepłym miejscu, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie.

Ocet miksujemy z cukrem, miodem, sokiem z cytryny i 0,05 l oliwy oraz warzywami. Wołowinę smażymy, zdejmujemy z patelni. Cebulę obieramy, kroimy na połowę i kroimy w piórka, szklimy.

Blachę smarujemy tłuszczem. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na porcje 0,2 kg. Rozwałkowujemy w okrągłe placki, przykrywamy na chwilę ściereczką. Wołowinę mieszamy z cebulą. Rozkładamy na cieście. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 1600C, podajemy z sałatą wymieszaną z dressingiem ziołowym.

Alternatywne dodatki: Kiszony ogórek, Sałatka z pomidorów malinowych

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.