Szukaj w przepisach:

Wyszukaj najlepszy rodzaj mięsa do określonego dania

Dowiedz się jak kupować i przygotowywać wołowinę

Cannelloni Bolognese

Trudność: 
Czasochłonność: 

Gotowanie 8 min.
Parowanie 15 min.

Składniki: 
  • Mielona wołowina 0,6 kg
  • Makaron cannelloni 0,5 kg
  • Przecier pomidorowy 50 g
  • Cebula 0,2 kg
  • Mąka 20 g
  • Pomidory koktajlowe 0,5 kg
  • Bazylia świeża 10 g
  • Oregano świeże 10 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Mleko 0,2 l
  • Śmietana 0,2 l
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:

Cebule i czosnek obieramy i siekamy, przesmażamy na patelni, 1/3 odkładamy do sosu beszamelowego. Odłożoną cebulę i czosnek przekładamy do garnka, dodajemy masło, zagrzewamy, wsypujemy mąkę, mieszając wlewamy mleko i śmietanę, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, zagotowujemy.

Pozostałą cześć cebuli i czosnku mieszamy z mięsem, dodajemy przecier pomidorowy, oregano, sól i pieprz do smaku, wyrobioną masę przekładamy do worka. Pomidory koktajlowe sparzamy wrzątkiem, obieramy i usuwamy gniazda nasion, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną bazylię, sól, pieprz i skraplamy oliwą, mieszamy. Dokładamy salsę jako dekorację dania.

Makaron gotujemy 8 min. i nadziewamy przygotowanym farszem. Tak przygotowane canelloni parujemy w naczyniu przez 15 min. i podajemy na sosie beszamelowym z salsą z pomidorów koktajlowych.

Alternatywne dodatki: tarty parmezan

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania

Łapirobot
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.
Łapirobot graficzny
Enter the characters shown in the image.